Malzeme Güvenlik Bilgi Formu

1950 yılında 7 milyon ton/yıl olan dünya kimyasal madde üretimi, 1985 yılında 250 milyon ton/yıl ve 2000 yılında 400 milyon ton/yıla yükselmiştir. Bugün bu rakamın 500 milyon ton/yıl'a ulaştığı tahmin edilmektedir. Günümüzde, dünya genelinde 140 bin farklı kimyasalın kullanıldığı tahmin edilmekte ve bunlardan 5 - 7 bin arasında kimyasalın zararlı olduğu bilinmekle beraber, bu zararlı kimyasalların 3 bini kanserojen etkiye sahiptir.

Aralarında son derece ölümcül ve büyük çevre felaketlerine sebep olabilecek nitelikte farklı kimyasalların bulunduğu bir ortamda, taşınmasından kullanımına geniş bir perspektiften bu maddelerden kaynaklanabilecek risklerin sınıflandırılabilmesi ve değerlendirilip gerekli önlemlerin alınabilmesi için belgelendirilmesinde standartizasyon kaçınılmaz olup, bu yazımızı olabildiğince temel ve anlaşılır ifadelerle malzeme güvenlik bilgi formları (MSDS) konusuna ayırdık.
kurumsalHer ne kadar benzer de olsalar, farklı ülkelerde sınıflandırma, etiketleme ve taşıma konusunda farklı standartlar problemlere yol açmış ve daha genel ve kapsayıcı yaklaşım ihtiyacını doğurmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda, kimyasal ürünlerin küresel anlamda aynı prosedürlerle dolaşımının sağlanması amacı ile yapılan çalışmalar günümüzde Global Harmonized System (GHS) başlığı altında küresel uyum sistemi haline getirilmiştir. Sınıflandırma ve Etiketlemede küresel uyum sistemi, Birleşmiş Milletler 1992 Rio Konferansında, ILO, OECD ve çeşitli hükümetler ve diğer paydaşların katılımı neticesinde, "Mümkün olduğu taktirde 2000 yılı itibari ile malzeme güvenlik bilgi formları ve kolay anlaşılır sembolleri içeren bir küresel uyumlu tehlike sınıflandırması ve uyumlu etiketleme sistemi oluşturulmalıdır." ifadesiyle ortaya konmuştur. Bu sistemde belirtilen standartlarla kimyasal ürünler farklı tehlike kategorilerine göre sınıflandırılır ve bu sınıflandırma neticesinde etiketlenir. Avrupa Birliğinde 2009 yılında yürürlüğe giren Sınıflandırma, Etiketleme ve Paketleme (Classification, Labelling and Packaging - CLP) direktifleri de GHSden yola çıkılarak hazırlanmış olup, kimyasal ürünlerin AB nezdinde nasıl sınıflandırılacağını, etiketleneceğini ve ambalajlanacağını tanımlayan direktiflerdir.

URFA UZMAN OSGB LTD.ŞTİ.

Adres

: Merkez Mah.Kazım Karabekir Blv. No:14/12

Telefon : +90 414 347 05 04
Faks : +90 414 347 05 04
E-Posta : info@urfauzmanosgb.com

E-POSTA ABONELİĞİ

URFA UZMAN OSGB yeniliklerinden haberdar olmak için lütfen e-posta adresinizi giriniz
  • Facebook
  • Twitter

© 2014 URFA UZMAN OSGB Her Hakkı Saklıdır. | Kullanım Şartları ve Gizlilik | Site Haritası

seo