Acil Durum Eylem Planı

toplanma-noktasiİşyerinin tamamında veya bir bölümünde meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, ilkyardım veya tahliye gerektiren olayları ifade eder.

Acil durum; müşteriler, ziyaretçiler, çalışanlar için ölüm ve ciddi yaralanmaya neden olabilecek, faaliyetlerin aksamasına, fiziksel ve çevresel olarak zarar görmesine neden olabilecek plansız ve istem dışı gelişen olaylara acil durum denilmektedir. Acil durumlara örnekler verebiliriz; Sel ve su baskını, deprem, yangın, patlama ve tehlikeli madde olayları acil durumlar arasında yer almaktadırlar. Bu olaylar tamamen insan hayatına engel teşkil etmektedirler. Acil durumlarda nasıl davranacağımızı ve neler yapacağımızı gösteren planlamalara acil durum planlaması denir.

Acil Durum Planı Nedir?

Acil durumlarda kimin nasıl davranacağı ne yapacağını gösteren planlamaya acil durum planı denilir. Acil durum planlaması her hangi bir acil durum meydana geldiğinde kimsenin acemilik çekmeden kolayca hareket etmesini sağlayan bir programdır. Bu program sayesinde zor şartlar altında oldukça soğukkanlı bir şekilde acil duruma müdehale edebilirsiniz. Dünya genelinde Acil durum planlaması sayesinde yaşanan afetlerde büyük felaketlere sebep olmadan atlatılmıştır.

Acil Durum Planı Ne İşe Yarar?

Örneğin; A fabrikasında çalışan bir personelsiniz. Fabrikanızda yangın çıktı ve siz ne yapacağınızı bilmiyorsunuz işte sizi bu bilinmez durumdan kurtararak, Acil durum esnasında başınızda kimin olacağı, ne yapacağınız ve nerden çıkış yapacağınızı gösteren talimatnameye acil durum planlaması denilmektedir.

Günümüzde bütün sektörlerde işverenler, firmalarında can ve mal kaybı yaşanmaması için acil durum eylem planı hazırlamakla yükümlüdürler. Bu sayede günümüz işletmelerinde eskiye nazaran daha az can ve mal kaybı yaşanmaktadır. Eğer herkes tarafından tercih edilen ve dünya çapında bir firma olmak istiyorsanız kesinlikle acil durum eylem planlaması hazırlamanız ve uygulamaya geçirmeniz gerekmektedir.

Acil durum planı, işyerlerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak işlemlerin sırası ile yer aldığı plandır.

Acil Durum Planı İçerisinde Bulunması Gerekenler:

a) İşyerinin unvanı, adresi ve işverenin adı.
b) Hazırlayanların adı, soyadı ve unvanı.
c) Hazırlandığı tarih ve geçerlilik tarihi.
ç) Belirlenen acil durumlar.
d) Alınan önleyici ve sınırlandırıcı tedbirler.
e) Acil durum müdahale ve tahliye yöntemleri.
f) Aşağıdaki unsurları içeren işyerini veya işyerinin bölümlerini gösteren kroki:
1) Yangın söndürme amaçlı kullanılacaklar da dâhil olmak üzere acil durum ekipmanlarının bulunduğu yerler.
2) İlkyardım malzemelerinin bulunduğu yerler.
3) Kaçış yolları, toplanma yerleri ve bulunması halinde uyarı sistemlerinin de yer aldığı tahliye planı.
4) Görevlendirilen çalışanların ve varsa yedeklerinin adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri.
5) İlk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında işyeri dışındaki kuruluşların irtibat numaraları.
(2) Acil durum planının sayfaları numaralandırılarak; hazırlayan kişiler tarafından her sayfası paraflanıp, son sayfası imzalanır ve söz konusu plan, acil durumla mücadele edecek ekiplerin kolayca ulaşabileceği şekilde işyerinde saklanır.
(3) Acil durum planı kapsamında hazırlanan kroki bina içinde kolayca görülebilecek yerlerde asılı olarak bulundurulur.

 

URFA UZMAN OSGB LTD.ŞTİ.

Adres

: Merkez Mah.Kazım Karabekir Blv. No:14/12

Telefon : +90 414 347 05 04
Faks : +90 414 347 05 04
E-Posta : info@urfauzmanosgb.com

E-POSTA ABONELİĞİ

URFA UZMAN OSGB yeniliklerinden haberdar olmak için lütfen e-posta adresinizi giriniz
  • Facebook
  • Twitter

© 2014 URFA UZMAN OSGB Her Hakkı Saklıdır. | Kullanım Şartları ve Gizlilik | Site Haritası

seo